skip to Main Content

Nu ska Dicksonska Palatset återfå sin forna glans.

Att arbeta med byggnadstekniskt komplicerade uppdrag i känsliga kulturfastigheter är något vi har lång erfarenhet av. Att ansvara för den stora renoveringen av Dicksonska Palatset vid Heden passar oss därför som hand i handske. Huset som byggdes 1862 beräknas öppna igen i början av 2024.

Följ med på en rundtur i palatset och se hur arbetet går.

Oscar Dickson kan vara lugn – hans hus är i goda händer. På uppdrag av Higab genomför vi nu en renovering som innebär att vi återställer huset till sitt ursprungliga utseende. Arbetet startade i april 2022 och beräknas vara klart i början av 2024 då Dicksonska Palatset åter kan välkomna besökare. 

Bilderna ovan är visionsbilder från Higab/Liljewall arkitekter.

En omfattande renovering av fasaden pågår för fullt. Delar av putsen och de detaljrika dekorationerna behöver lagas för att huset ska återfå sin forna glans. Vi har även genomfört en komplicerad grundförstärkning av ett av de mindre husen på fastigheten.

Nedervåningen byggs om till en restaurang där entrén får en ny, inbjudande glasfasad. De fönster och tak som på 50-talet byggdes för kommer nu att öppnas upp och återställas i originalskick.

En grupp specialutbildade konservatorer jobbar intensivt med att ådermåla detaljer på samma sätt som man gjorde då huset byggdes 1862. Ambitionen är även att återskapa de väggnyanser och byggdelar som fanns från början.

Vinden renoveras omsorgsfullt och kommer bli en kontorsmiljö där alla de gamla ytskikten kommer finnas kvar. F O Snickeri skapar nya takkupor för att ersätta de gamla som är i för dåligt skick.